Bedste Ekstern harddisk? HDD vs SSD
I denne video forklarer vi mere om forskellige typer af eksterne harddiske, samt hvilken der måske kunne passe bedst til dine behov.
Find en smart ekstern harddisk til billeder, videoer og utallige andre filer!
En ekstern USB harddisk er for nogle personer næsten uundværlig, da det er en af de bedste måder at gemme personlige filer på, og flytte dem fra enhed til enhed.
Selvom cloud-teknologien er i stor fokus, vælger mange stadig at gemme deres filer offline, da det stadig anses som det sikreste.
Man kan nemlig ikke selv styre de offentlige tilgængelige cloud systemer, som fx google drev, onedrive, iCloud osv.
Det kan du dog med en ekstern harddisk, som du helt selv kan gemme derhjemme og opbevare filer på.
Få mere plads på computeren med en ekstern harddisk
Om du er fotograf, familiefar, arbejdshest eller hvilket som helst andet, kan du komme ud for at din computer ikke har tilstrækkelig plads til de mange filer du vil gemme på.
Dette gælder især bærbare computere, som ofte ikke har mulighed for stor kapacitet på sit interne drev.
Derfor kan det være nødvendigt at tilslutte en ekstern harddisk, og overføre filer når pladsen på din computer er ved at være brugt op.
Dette vil også, i de fleste tilfælde, hjælpe til at gøre din computer hurtigere, især hvis den næsten har brugt alt sin opbevaringsplads.
Herunder får du en tabel med eksempler på hvor mange filer du kan opbevare af bestemte typer på eksterne harddiske i forskellige størrelser.
Ekstern harddisk størrelse | 4K video | Billeder |
240 GB ekstern harddisk | 11,42 timer | 60000 |
480 GB ekstern harddisk | 22,85 timer | 120000 |
512 GB ekstern harddisk | 24,38 timer | 128000 |
960 GB ekstern harddisk | 45,71 timer | 240000 |
1 TB ekstern harddisk | 47,61 timer | 250000 |
2 TB ekstern harddisk | 95,23 timer | 500000 |
4 TB ekstern harddisk | 190,47 timer | 1000000 |
8 TB ekstern harddisk | 380,95 timer | 2000000 |
16 TB ekstern harddisk | 761,90 timer | 4000000 |
20 TB ekstern harddisk | 952,38 timer | 5000000 |
30 TB ekstern harddisk | 1428,57 timer | 7500000 |
Der er taget udgangspunkt i 4K video med omkring 350 MB pr. minut på en iPhone, samt en gennemsnitlig billedstørrelse på 4 MB pr. billede. Derudover går ca. 5-10% tabt, da det ikke kan lagres på i de fleste eksterne harddiske.
De tal vi har fundet passer til nyere smartphones, men kan svinge afhængigt af hvilken type kamera du bruger, husk altid at tjekke hvor store dine individuelle filer er i virkeligheden, for at få et bedre overblik over hvor mange du har plads til.
GB står for gigabyte, mens TB står for terabyte(der skal 1000 gigabyte til 1 terabyte).
Selvom du har en harddisk på 1TB, vil du ofte lægge mærke til at den kun siger du har 930 GB plads.
Dette skyldes kort sagt den måde en computer læser og opbevare data på, den læser nemlig det på en anden måde end vi opfatter tallene, derfor bliver 1000 GB til 930 GB i praksis.
Vælger du den helt store type ekstern harddisk, vil du have plads til utrolig mange filer, selv de helt tunge filer vil kunne gemmes i massevis med en ekstern harddisk på flere terabyte.
Skal du dog kun bruge en ekstern harddisk til mindre filer som fotos, behøver du ikke den helt store harddisk for at have plads til mange tusinder af billeder.
Vælg den rette USB type til din eksterne harddisk (Hastighed)
At vælge USB harddisk er for de fleste meget lige til, men til dig som vil være fuldstændig sikret det bedste af det bedste, bør du undersøge en række specifikationer inden du vælger harddisk.
Her er der især tale om den USB type du tilslutter harddisken med, da dette faktisk kan have store betydninger for overførselshastigheden på din harddisk til din enhed.
Når du læser beskrivelsen af en af vores produkter her på siden, vil du se at de hedder forskellige USB titler.
Her kan du eksempelvis finde USB 3.0, USB 3.1 og USB 3.2 standarder.
De fleste vil nok tro at USB 3.2 standarden er den bedste, da det jo er den som umiddelbart er den nyeste hvis man følger den åbenlyse rækkefølge, men dette er faktisk ikke altid tilfældet.
For at gøre det mere vanskeligt, har USB standarden undergået nogle ændringer over årene, som betyder at der er ekstremt meget rod i opdelingen af standarderne.
Som eksempel, er USB 3.0 og USB 3.2 faktisk det præcis samme, og er begge USB 3.2 generation 1.
Derimod er USB 3.1 faktisk USB 3.2 generation 2.
USB 3.1 er derfor bedre end de enheder som bruger 3.2 generation 1, faktisk dobbelt så hurtigt.
Dette rod bliver dog heldigvis ændret når den nye USB 4.0 standard kommer ind i billedet, og vil forhåbentligt gøre det nemmere at forstå standarderne fremadrettet.
Er du stadig i tvivl om hvordan USB standarderne fungere, så kan du få meget mere info i vores komplette USB videoguide her:
SSD Ekstern harddisk - lynhurtig løsning
Til dig som ønsker det bedste indenfor hastighed til din eksterne harddisk, bør du helt sikkert vælge en SSD ekstern harddisk.
SSD står for “Solid State Drive” og er en anden måde at lagre data på, som er mange gange hurtigere end de normale HDD harddiske.
Dette har b.la. Resulteret i at mange nyere computere er udstyret med SSD drev som standard, da det helt simpelt er det hurtigste tilgængeligt.
Derudover er SSD Harddiske blevet billigere i nyere tid, og er ikke længere noget kun de med flest penge har råd til.
SSD drev bliver både installeret direkte i computere, men fås altså også som ekstern harddisk til dig som har brug for ekstra plads.
SSD teknologien sikrer en lynhurtig overførsel af alle slags filer, og vil gøre selv de helt store og tunge overførsler utrolig hurtige.
Du vil helt klart kunne mærke forskellen i hastigheden, hvis du førhen har overført store filer fra en HDD ekstern harddisk og skifter til en ny og moderne SSD USB harddisk.
Bedste ekstern harddisk til gaming - hvad skal man vælge?
Er du gamer, og har en lang række spil installeret på computeren, kan du nemt komme ud for at der ikke er den ønskede plads du har brug for til dine mange spil.
Her kan en løsning være at anskaffe sig en ekstern harddisk, da den slipper dig for besværet med at skulle installere en ny harddisk i din computer.
Hvis du gamer på en bærbar, er dette også ofte den eneste løsning, da det er meget vanskeligt at installere nyt hardware på en bærbar grundet dens opbygning.
Med en ekstern harddisk kan du blot overføre mapperne med dine spil, og åbne dem direkte fra harddisken når du ønsker det.
Du kan også overføre spil du ikke spiller lige i tiden, men som du ønsker at spille igen senere.
Dermed behøver du ikke slette dem og geninstallere hver gang du skifter fra spil til spil.
SSD harddisk - bedst til gaming!
Spørger man de fleste gamere, vil de nok kunne fortælle dig at deres gaming computer bruger SSD harddisk.
Dette skyldes som tidligere nævnt, at SSD teknologien er langt hurtigere end HDD drevene som vi er vant til fra fortiden.
Det samme gælder dermed eksterne harddiske til gaming.
Computerspil er nogle af de type filer der fylder mest, og derfor er det rart at kunne overføre dem så hurtigt som muligt - og dette kan du med en SSD harddisk.
Dermed kan du hurtigt og nemt overføre spil fra din computers harddisk til en ekstern harddisk, og modsatte vej når du igen vil spille disse spil.
Ekstern harddisk virker ikke - sådan kan det fikses
Hvis du opdager at din eksterne harddisk ikke vises på din computer når du indsætter den i et fungerende USB stik, kan det skyldes at det er formateret forkert til dit styresystem.
Eksterne harddiske bruger nemlig nogle forskellige filformater når det læser filer til henholdsvis Microsoft, Mac samt Linux og andre styresystemer.
Er din harddisk formateret til windows styresystemet med det såkaldte “NTFS” filsystem, vil den ikke kunne ses og læses på en Mac computer.
Det samme gælder den anden vej, hvis dit eksterne USB drev ikke er formateret til windows, men Mac, kan det være helt usynligt når du forsøger at åbne det på en windows computer.
Der findes heldigvis et filsystem der fungerer til samtlige styresystemer, ved navn “exFAT”.
Dette filsystem er dog ikke altid valgt som standard, og derfor bliver du i nogle tilfælde nødt til selv at formatere din eksterne harddisk så den fungerer på både Mac, Windows og andre styresystemer.
Herunder finder du to hurtige guides til hvordan du henholdsvis formatere din harddisk på Windows eller Mac computer.
Formatering af ekstern harddisk på Windows
Overordnet set er det faktisk meget nemt at formatere din eksterne harddisk så den fungerer korrekt.
Du skal blot følge disse hurtige trin, og derefter vil din harddisk være formateret til den filtype du ønsker:
- Tag alle filerne fra din eksterne harddisk og gem dem sikkert på en computer eller i en velfungerende cloud-database.
- Tilslut din eksterne harddisk til din windows computer.
- Du vil nu blive spurgt om du vil åbne harddiskens fildrev, men dette er ikke nødvendigt til formatering.
- Tryk i stedet på din stifinder, og naviger hen til “denne PC”.
- Her vil du se den tilsluttede harddisk, såfremt den er formateret til windows.
- Højreklik på harddisken og tryk “Format” eller “formater”.
- Du kan nu vælge det filsystem du vil bruge, her foreslår vi exFAT hvis du ønsker at bruge harddisken på diverse styresystemer.
- Tryk nu på “start” og formateringen vil udføres.
Hvis du ikke kan se din harddisk når du tilslutter den til din windows computer, kan det skyldes at den er formateret til kun at virke på Mac computere.
Derfor skal du i stedet følge vejledningen til formatering på mac herunder, så den også kan bruges på windows styresystemet.
Formatering af ekstern harddisk på Mac
Når du vil formatere en ekstern harddisk på en Mac computer, er fremgangsmåde lidt anderledes end på Windows, men overordnet set meget ens.
Følg denne hurtige guide hvis du vil formatere en ekstern harddisk på din Mac computer:
- Start med at lave en backup af de filer du vil gemme, inden du formatere harddisken.
- Tilslut den eksterne harddisk til din Mac computer.
- Skriv “Diskværktøj” i søgefeltet på din Mac computer og åbn denne.
- Vælg den tilsluttede eksterne harddisk i menuen til venstre.
- Tryk på fanen “slet” eller “erase”.
- Her vælger du “format” og vælg filsystemet “exFAT” hvis du vil kunne bruge harddisken på samtlige styresystemer.
- Tryk nu på “Slet” for at formatere harddisken - !!Dette sletter også alle filer på harddisken!!
- Din eksterne harddisk burde nu virke på både Windows, Mac samt andre styresystemer.
Kan din eksterne USB harddisk ikke åbnes eller ses på din Mac computer, er den højst sandsynligt formateret til Windows.
Derfor bliver du nødt til at finde en windows computer og formatere harddisken derpå, og husk at vælge “exFAT” eller et andet filsystem der er kompatibelt med Mac, hvis OS er dit foretrukne styresystem.
Følg guiden til formatering på windows i afsnittet ovenfor, hvis din eksterne harddisk kun kan åbnes på windows styresystemet.
Du kan også læse vores blogindlæg med en komplet guide til formatering af ekstern harddisk lige her: Formatering af ekstern harddisk til både Mac og Windows